BOCZEK Z KMINKIEM







BOCZEK Z KMINKIEM



Z przyjemnością chcę Państwu polecić Boczek zapiekany w piekarniku.
Bardzo smaczny na ciepło jak i na zimno do kanapek.
Uwierzcie mi, że na jednym razie się nie skończy.
Sposób wykonania bardzo prosty, a ile radości dla podniebienia.
Korzystałam z przepisu Kolegi Marka z Bielska .


Składniki :


  • Boczek ze skórą 
  • 20g/kg sól kamienna
  • 3 ząbki czosnku
  • Kminek w ziarenkach ( według uznania)

Wykonanie:


Boczek myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Nacieramy z obu stron solą kamienną i  czosnkiem, wstawiamy do lodówki.
Następnego dnia skórę boczku nacinamy w kratkę i wierzch posypujemy kminkiem.
Tak przygotowany boczek kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywam folią aluminiową.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika o temp 180 stopni na 2 godziny.
Po tym czasie podnosimy temp do 240 stopni i podpiekamy samą górę , ale już bez folii aż do zarumienienia, u mnie to trwało 15 min.
W miedzy czasie wierzch polewamy wytopionym tłuszczem
Boczek smakuje wyśmienicie na ciepło i na gorąco.

Życzę smacznego !!





Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...