ABRATKOWE PĄCZKI















ABRATKOWE PĄCZKI 


Abratkowe paczki są niesamowicie pyszne, smażę je od lat i polecam każdemu kto ma obawy przed decyzją.

Przepis bardzo prosty, a ile przyjemności.
U mnie znikają błyskawicznie, jeszcze ciepłe .
Pączki Abratkowe, skąd ta nazwa?? Jest to po prostu przepis autorski.

Składniki:


Z poniższej proporcji powinno wyjść ok. 40 pączków 

  • 500 ml płynu (woda, mleko)
  • 50 - 70 g drożdży
  • 200 g cukru
  • 200 g masło
  • 5 jaj całych
  • ok. 1,3 kg mąki
  • szczypta soli
  • substancje smakowo-zapachowe
  • nadzienie 

Wykonanie:


Z ciepłego płynu (ok 30 st.C), drożdży, łyżki cukru i części mąki przygotowujemy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, który pozostawiamy do wyrośnięcia (przysypując kilkumilimetrową warstwą mąki).
Następnie dodajemy cukier, jaja, sól, substancje smakowo - zapachowe oraz mąkę i wyrabiamy ciasto do odpowiedniej konsystencji, pod koniec dodajemy roztopiony, letni tłuszcz dokładnie wrabiamy go po czym odstawiamy ciasto do wyrośnięcia (ok 20 minut w cieple - można przykryć aby nie wysychało na powierzchni).
Dzielimy na kawałki, nakładamy nadzienie, formujemy pączki owijając nadzienie ciastem, układamy je na desce posypanej mąką i spłaszczamy - odstawiamy do wyrośnięcia, pączki powinny zwiększyć objętość dwukrotnie.
Smażymy (wrzucając zawinięciem do góry) w smalcu rozgrzanym do temperatury 160 - 170 st.C., do uzyskania koloru jasnobrązowego.
Na koniec polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. 




Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...