ABRATKOWE PĄCZKI
Abratkowe paczki są niesamowicie pyszne, smażę je od lat i polecam każdemu kto ma obawy przed decyzją.
Przepis bardzo prosty, a ile przyjemności.
U mnie znikają błyskawicznie, jeszcze ciepłe .
Pączki Abratkowe, skąd ta nazwa?? Jest to po prostu przepis autorski.
Składniki:
Z poniższej proporcji powinno wyjść ok. 40 pączków
- 500 ml płynu (woda, mleko)
- 50 - 70 g drożdży
- 200 g cukru
- 200 g masło
- 5 jaj całych
- ok. 1,3 kg mąki
- szczypta soli
- substancje smakowo-zapachowe
- nadzienie
Wykonanie:
Następnie dodajemy cukier, jaja, sól, substancje smakowo - zapachowe oraz mąkę i wyrabiamy ciasto do odpowiedniej konsystencji, pod koniec dodajemy roztopiony, letni tłuszcz dokładnie wrabiamy go po czym odstawiamy ciasto do wyrośnięcia (ok 20 minut w cieple - można przykryć aby nie wysychało na powierzchni).
Dzielimy na kawałki, nakładamy nadzienie, formujemy pączki owijając nadzienie ciastem, układamy je na desce posypanej mąką i spłaszczamy - odstawiamy do wyrośnięcia, pączki powinny zwiększyć objętość dwukrotnie.
Smażymy (wrzucając zawinięciem do góry) w smalcu rozgrzanym do temperatury 160 - 170 st.C., do uzyskania koloru jasnobrązowego.
Na koniec polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz