BUŁKI NA MAŚLANCE
Składniki:
- 1 opakowanie suszonych drożdży- ja dałam 3 dkg drożdży świeżych
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka ciepłej maślanki
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki soli
- 4 do 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Ponadto:
- mak
Wykonanie:
Miód, drożdże i wodę wymieszać razem i odstawić na około 10 minut.
Do dużej miski wlać maślankę, masło, jajko, sól i wodę. Wsypać 1 i 1/2 szklanki mąki i całość dokładnie połączyć. Następnie powoli dosypać resztę mąki do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat i wyrabiać przez około 7-10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne.
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godz.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na 2 cm i wykrawać kubkiem.
Brzegi krążka połączyć by powstał ładny kształt bułeczki i łączeniem układać na blachę.
Mi wyszło 15 bułeczek.
Przed pieczeniem posmarować jajkiem i posypać np. makiem.
Piec w 190oC przez około 15-18 minut.
Przepis znaleziony w necie .
muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuń