KIEŁBASA DLA KAŻDEGO









Kiełbasa dla Każdego 

 Składniki :


  • - 50 % wp I  - polędwica ( sitko fi 13 )
  •  
  • - 50% wp II  -  boczek ( sitko fi 8 )
  •  
  • Peklowane 48 godzin , 18 g/kg mięsa 
  •  
  • Jelita kaliber 26/28


Przyprawy:



  •  3 g /kg pieprzu
  •   3 g /kg czosnku 
  •  300 ml wody zimnej


Wykonanie:

Mięso zmielone na sitkach wyżej wymienionych, doprawione dobrze wyrobione..

Napełnione  w jelita , wieszamy na kijach celem osadzenia i częściowego osuszenia 2-3 godz w temp pokojowej 

Dalsze osuszanie w rozgrzanej wędzarni w temp 40 -45 stopni do momentu całkowitego osuszenia, czyli wyrób na dotyk musi być suchy.

Wędzenie w temp 50-60 stopni do uzyskania koloru.

Końcowy etap czyli obróbka termiczna. Zdecydowałam się na podpiekanie w wędzarni w temp 80-90 stopni do uzyskania wewnątrz 68 stopni.
Ewentualnie parzenie, woda 72-75 do uzyskania wewnątrz 68 stopni.

Smacznego !!
Film , nagrany przeze mnie , przepis mojego autorstwa.


Komentarze

  1. Taka swojska kiełbaska to musi być pyszna z grilla. W najbliższy weekend planujemy spotkanie rodzinne w ogrodzie i muszę się zaopatrzyć w wędliny z oferty Karol-Zakłady Mięsne. Mają specjalny Box grillowy pełen smakowitych wyrobów.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...