Kiełbasa dla Każdego
Składniki :
- - 50 % wp I - polędwica ( sitko fi 13 )
- - 50% wp II - boczek ( sitko fi 8 )
- Peklowane 48 godzin , 18 g/kg mięsa
- Jelita kaliber 26/28
Przyprawy:
- 3 g /kg pieprzu
- 3 g /kg czosnku
- 300 ml wody zimnej
Wykonanie:
Mięso zmielone na sitkach wyżej wymienionych, doprawione dobrze wyrobione..
Napełnione w jelita , wieszamy na kijach celem osadzenia i częściowego osuszenia 2-3 godz w temp pokojowej
Dalsze osuszanie w rozgrzanej wędzarni w temp 40 -45 stopni do momentu całkowitego osuszenia, czyli wyrób na dotyk musi być suchy.
Wędzenie w temp 50-60 stopni do uzyskania koloru.
Końcowy etap czyli obróbka termiczna. Zdecydowałam się na podpiekanie w wędzarni w temp 80-90 stopni do uzyskania wewnątrz 68 stopni.
Ewentualnie parzenie, woda 72-75 do uzyskania wewnątrz 68 stopni.
Smacznego !!
Film , nagrany przeze mnie , przepis mojego autorstwa.
Taka swojska kiełbaska to musi być pyszna z grilla. W najbliższy weekend planujemy spotkanie rodzinne w ogrodzie i muszę się zaopatrzyć w wędliny z oferty Karol-Zakłady Mięsne. Mają specjalny Box grillowy pełen smakowitych wyrobów.
OdpowiedzUsuń