KIEŁBASA SZEROKA WIEPRZOWO - INDYCZA







KIEŁBASA SZEROKA WIEPRZOWO - INDYCZA




Składniki :


  •  2,5 kg wpI z szynki ____ zmielone  na sitku fi 13
  •  1.20 kg wp II z szynki____ zmielone na sitku fi 8
  • 1 kg udziec z indyka kl I____ zmielone na sitku fi 10
  •  0,5 kg okrawki z udzca z indyka____ zmielone na sitku fi 4


Przyprawy :


  • 2g/kg pieprzu
  •  2g/kg czosnku świeżego
  • O,01g/kg kardamonu mielonego
  • 0,1g /kg estragonu
  •  200 ml wody


Ponadto:



  • osłonka białkowa fi 65


Mięso po klasyfikacji peklowane na sucho 48 godzin dawką peklosoli 18g/kg.

 Wykonanie :



Wszystkie klasy mięsa zmielone na sitkach wyżej podanych.
Wszystkie składniki po dodaniu przypraw i wody, dobrze wyrobić do kleistości.
Napełnić wcześniej namoczone osłonki.
Gotowe batony rozwiesić na kijach w temp pokojowej na 2-3 godziny w celu osadzenia i częściowego osuszenia.
Dalsze osuszanie i wyrównanie temp  wewnątrz kiełbasy  już w nagrzanej wędzarni 40-45 stopni.
Kiedy wyrób będzie na dotyk suchy, puszczamy dym i podnosimy temp do 50-60 stopni i wędzimy do koloru.
Ostatnim etapem  to obróbka cieplna czyli parzenie : woda 75 stopni do uzyskania w środku 72 stopnie.
Na sam koniec batony schłodzić w zimnej wodzie około 10 min.

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...