PIECZEŃ W SZKOCKIEJ KRACIE '' CUKIERAS''











PIECZEŃ W SZKOCKIEJ KRACIE '' CUKIERAS''





Produkty :


  •  łopatka ( 1,10 kg)
  •  boczek bez skóry 1,40 kg)


Przyprawy :


  •  peklosól 18g/kg
  •  pieprz 3g/kg
  •  czosnek 3g/kg
  •  płatki chili


Ponadto:


Sznurek, folia celulozowa .

Wykonanie:


Z łopatki usunąć wszystkie błony, ścięgna i pokroić w kostkę - zapeklować na 48 godzin 18g/kg.
Boczek, musi być taki płat by można pokroić w długie paski, zapeklować na 48 godzin dawką peklosoli 18g/kg.
Po okresie peklowania , łopatkę zmielić na sitku fi 8 .
Dodać wszystkie przyprawy i uformować klops.
Płaty boczku rozbić tłuczkiem i układać w taki kształt jak przedstawiłam to na zdjęciu.
Mięso w kształcie klopsa ułożyć na poprzeplatanym boczku ,( trzeba pobawić się w krawca i poprzycinać co zbędne ) dokładnie zwinąć i zapakować w folię celulozową na kształt cukierka.
Aby wszystko się pięknie trzymało owiązać sznurkiem i ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika max 130 stopni i piec do uzyskania wewnątrz 68 stopni.
Ilość mięsa dowolna, podałam dokładnie ilości z których ja robiłam. Wyszła mega duża pieczeń .
Smacznego !


Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...