Dodaj podpis |
Rustykalna tarta z malinami i śliwkami
Przepisz blogu '' Moje wypieki' 'po małej modyfikacji.
Składniki na ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 125 g masła, zimnego, pokrojonego w kawałki
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 żółtko
Składniki na nadzienie :
- 500 g malin i śliwek w sumie ( mogą byś same maliny lub śliwki )
- 50 g cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 op cukier wanilinowy
Ze śliwek usunąć i połączyć z malinami . Dodać cukier wanilinowy, cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną , wszystko połączyć.
Wykonanie ciasta:
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło, śmietanę i żółtko, posiekać nożem do otrzymania kruszonki, następnie szybko zagnieść.
Tak zagniecione ciasto rozwałkować w kształcie koła o średnicy około 30 cm i wyłożyć na formę ( w moim przypadku forma żaroodporna)
Ciasto przenieść na formę, część ciasta powinno wystawać .
Na środek ciasta wyłożyć nadzienie, rozprowadzić po całej powierzchni i zarzucić boki ciastem.
Wysmarować białkiem i wykończyć kruszonką z migdałami.
Kruszonka :
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka masła
- kilka migdałów które posiekałam nożem.
Nagrzać piekarnik do temp 200 stopni i piec 35 - 40 min.
Po wystudzeniu, posypać cukrem pudrem.
Smacznego !!
Komentarze
Prześlij komentarz