KIEŁBASA Z INDYKA




 KIEŁBASA Z INDYKA


Składniki :
 

  • - 1 kg filet z indyka ____( krojona w kostkę 3 /3 ) 
  • - 1 kg udzca z indyka kl II ____ zmielone na sitku fi 8
  • - 0,70 kg okrawki z udzca z indyka____ zmielone na sitku fi 4

 

Przyprawy :

 

  • - 2g/kg pieprzu
  • - 2g/kg czosnku świeżego
  • - 150 ml wody

 

Ponadto:

 

  • - osłonka białkowa fi 55

 

Mięso po klasyfikacji peklowane na sucho 48 godzin ,dawką peklosoli 18g/kg.

 

Wykonanie :
 

Wszystkie klasy mięsa pokrojone  zmielone na sitkach wyżej podanych.

Wszystkie składniki po dodaniu przypraw i wody, dobrze wyrobić do kleistości.

Napełnić wcześniej namoczone osłonki.

Gotowe batony rozwiesić na kijach w temp pokojowej na 2-3 godziny w celu osadzenia i częściowego osuszenia.

Dalsze osuszanie i wyrównanie temp  wewnątrz kiełbasy  już w nagrzanej wędzarni 40-45 stopni.

Kiedy wyrób będzie na dotyk suchy, puszczamy dym i podnosimy temp do 50-60 stopni i wędzimy do koloru.

Ostatnim etapem  to obróbka cieplna czyli parzenie : woda 75 stopni do uzyskania w środku 72 stopnie.

Na sam koniec batony schłodzić w zimnej wodzie około 10 min.





Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...