KIEŁBASA NA GRILLA
Praca w duecie z Renią
Bazowałam na przepisie Waldemar/a, dziękujemy ☺. Nasza z małą modyfikacją czyli
zamiast podudzia drobiowego, dałam udziec z indyka.
Co do bukietu przypraw, w całości zaczerpnięty z przepisu Waldka.
Zresztą żadna z nas nie odważyła by się zmienić, gdyż dopracowany jest w punkt.
Składniki :
- Z udźca z indyka wykroiłam
I 1,5 kg mielone na sitku fi 13, może być na fi 10
II 0,5 kg mielone na sitku fi 4
- 1,3 kg Podgarle mielone na sitku fi 8
- 1,9 kg Boczek bez skóry mielone na sitku fi 8
- 0,8 kg Golonka mielona na sitku fi 4
Ponadto:
- Jelita wieprzowe kaliber 26/28
- 300 ml wody
Przyprawy :
- 18 g/kg sól morska i peklowa 50/50
- 2,5 g/kg pieprz czarny
- 2g/kg pieprz ziołowy
-4g/kg czosnek
-2,5g/kg gorczyca ziarno
-1,2 g/kg majeranek
- 2,5g/kg cebula susz
- 3g/kg pomidory suszone w płatkach
Wykonanie:
Z udzca indyka wykroiłam klasę pierwszą i drugą.
Boczek został pozbawiony skóry.
Z podgarla usunęłam gruczoły i skórę.
Golonkę wytrybowałam i usunęłam skórę.
Każdy rodzaj mięsa zmieliłam na wyżej wymienionych sitkach.
Dodałam przyprawy, sól morską i sól peklową oraz wodę.
Wszystko dobrze wyrobiłam i nadziałam w jelita i okręciłam porcyjne kiełbasy, które parzyłam w wodzie o temp 70 stopni 20 min.
Po parzeniu kiełbasa została zahartowana.
Komentarze
Prześlij komentarz