KIEŁBASA Z FILETA Z INDYKA PARZONA.






 

To było do przewidzenia. Kiełbasa nadziewana ręcznie nie dała aż tak do końca zadowalającego efektu, ale chociaż smak mi to wynagrodził . Trochę wkurza mnie gorczyca, którą skupiła się w miejscach, ale tak się dzieje kiedy kiełbasa nie jest mocno rozdrobnione. Dla osób które nie posiadają jeszcze wędzarni lub dla odmiany...coś parzonego .... Polecam 😊


KIEŁBASA Z FILETA Z INDYKA PARZONA


Mięso z fileta z indyka oczyszczone z błon i tłuszczyku kroimy w kostkę 2/2 cm lub w paski. 

Czystego mięsa miałam 1.70 kg.

Mięso drobne zyskane z obróbki w ilości 400 gram. 

Mięso w kostkę i ścinki zostało zapeklowane 18g /kg mięsa na 48 godz każde osobno.

Przyprawy na 1 kg mięsa.

- 2 g pieprz najlepiej biały

- 2 g czosnek ( może być w granulkach wtedy 4g/kg )

- 1 g kardamon mielony

- 2g gorczycy ( można dać inne dodatki wg uznania )

- 200 ml wody 

Ponadto:

- osłonka białkowa  ( kaliber fi  65 lub 55 ) ( namoczyć w letniej wodzie około 15 min )

- sznurek

Wykonanie:

Po peklowaniu mięso do miski, ścinki zmielić na sitku makowym.

 Dodać przyprawy oraz wodę. Całość dobrze wyrobić do kleistości. 

 Nadziać w osłonki i poddać obróbce cieplnej  czyli parzenie : wodą  72-75 stopni do uzyskania wewnątrz 72 stopnie.

 Po czym hartowanie, po wystygnięciu do lodówki.

Smacznego !


Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...